mus truskawkowy

tort truskawkowy

Składniki

  • 750 g truskawek (świeżych lub mrożonych),
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny,
  • 400 g śmietany 36%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 400 g serka naturalnego

informacje

Podana ilość składników pozwala na przygotowanie musu potrzebnego do przełożenia tortu z trzech blatów biszkoptowych o średnicy 18 cm.

uwagi

Mus truskawkowy najlepiej przygotować dzień wcześniej. Powinien postać parę godzin w lodówce, zanim zostanie wykorzystany do przekładania tortu.

Lepiej jest użyć śmietany 36%. Mimo że jest trudniej dostępna w sklepach i sama często zamieniałam ją na śmietanę 30%, to konsystencja kremów z bardziej tłustej śmietany jest lepsza i stabilniejsza.

Do ubijanej śmietany można dodać Śmietan-fix, choć nie jest to konieczne.

WYKONANIE

Truskawki zmiksuj za pomocą blendera lub w malakserze. Żelatynę zalej zimną wodą – tak aby pokryła ona cały proszek. Odstaw na parę minut do napęcznienia. Następnie rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej: włóż miskę z napęczniałą żelatyną do garnka z wodą, podgrzewanego na kuchence. Mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Następnie wlej ją do truskawek i zmiksuj do połączenia składników.

ubita śmietana

Śmietanę potrzebną do przygotowania musu ubij z cukrem pudrem. Śmietana powinna być wcześniej schłodzona w lodówce przynajmniej przez całą noc. Można również schłodzić naczynie, w którym będzie ubijana. Najpierw stosuje się mniejsze obroty miksera, następnie wysokie. Trzeba uważnie obserwować konsystencję śmietany. Jeżeli ubijanie będzie zbyt silne lub za długie, powstanie masło.

Kiedy śmietana będzie ubita, dodaj serek naturalny. Miksuj krótko do wymieszania składników.

Do truskawek dodaj parę łyżek masy śmietanowej i wymieszaj. Dopiero wtedy przelej całą owocową masę do ubitej śmietany i miksuj krótko – znów do połączenia składników. Wtedy odstaw mus do lodówki na parę godzin. W zależności od temperatury w lodówce czas tężenia może być różny.