tort truskawkowy
Tort truskawkowy z tego przepisu to delikatny, puszysty biszkopt, pyszny mus truskawkowy i krem śmietankowy. U mnie tort jest w wersji urodzinowej. Uświetni on jednak każdą okazję!
Składniki
biszkopt
- 140 g mąki pszennej tortowej typ 450,
- 110 g mąki ziemniaczanej,
- 6 jajek,
- 180 g cukru,
- szczypta soli
mus truskawkowy
- 750 g truskawek (świeżych lub mrożonych),
- 6 płaskich łyżeczek żelatyny,
- 400 g śmietany 36%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 400 g serka naturalnego
krem śmietankowy
- 200 g śmietany 36%,
- 100 g śmietany 30%,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 250 g serka mascarpone
dodatkowo
- 100 ml wódki smakowej (malinowej, truskawkowej lub pigwowej),
- ok. 100 ml przegotowanej wody,
- 100 g dżemu truskawkowego
informacje
ilość składników
Podana ilość składników jest odpowiednia do upieczenia biszkoptu w formie o średnicy 18 cm i przyrządzenia tortu truskawkowego z trzema biszkoptowymi blatami.
trudność wykonania
UWAGI
Mus truskawkowy najlepiej przygotować dzień wcześniej. Powinien postać parę godzin w lodówce, zanim zostanie wykorzystany do przekładania tortu.
Zarówno do musu, jak i kremu śmietankowego lepiej jest użyć śmietany 36%. Mimo że jest trudniej dostępna w sklepach i sama często zamieniałam ją na śmietanę 30%, to konsystencja kremów z bardziej tłustej śmietany jest lepsza i stabilniejsza.
Do ubijanej śmietany można dodać Śmietan-fix, choć nie jest to konieczne.
Używałam dżemu własnej roboty, jednak równie dobrze sprawdzi się sklepowy dżem niskosłodzony.
WYKONANIE
przygotowanie musu truskawkowego
Mus truskawkowy należy przygotować dzień wcześniej. Truskawki zmiksuj za pomocą blendera lub w malakserze. Żelatynę zalej zimną wodą – tak aby pokryła ona cały proszek. Odstaw na parę minut do napęcznienia. Następnie rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej: włóż miskę z napęczniałą żelatyną do garnka z wodą, podgrzewanego na kuchence. Mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Wlej ją do truskawek i zmiksuj do połączenia składników.
Śmietanę potrzebną do przygotowania musu ubij z cukrem pudrem. Pamiętaj, że śmietana powinna być wcześniej schłodzona w lodówce przynajmniej przez całą noc. Można również schłodzić naczynie, w którym będzie ubijana. Najpierw stosuje się mniejsze obroty miksera, następnie wysokie. Trzeba uważnie obserwować konsystencję śmietany. Jeżeli ubijanie będzie zbyt silne lub za długie, powstanie masło.
Kiedy śmietana będzie ubita, dodaj serek naturalny. Miksuj krótko do wymieszania składników.
Do truskawek dodaj parę łyżek masy śmietanowej i wymieszaj. Dopiero wtedy przelej całą owocową masę do ubitej śmietany i miksuj krótko – znów do połączenia składników. Wtedy odstaw mus do lodówki na parę godzin. W zależności od temperatury w lodówce czas tężenia może być różny.
przygotowanie i pieczenie biszkoptu
Przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek jaj. Białka wsadź do lodówki. Do żółtek dodaj połowę cukru (90 g) i ubij puszysty kogel-mogel. Masa powinna być dobrze napowietrzona i bardzo jasna.
Do schłodzonych białek dodaj szczyptę soli. Ubij je na pianę. Wtedy zacznij dodawać po łyżce cukru, wciąż ubijając – aż powstanie sztywna, błyszcząca piana. Piana jest dobrze ubita, jeżeli naczynie, w którym się znajduje, można odwrócić do góry nogami bez obaw, że piana wyleci.
Do piany z białek dodaj ubite żółtka i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę. Znów delikatnie i krótko wymieszaj.
Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piecz w 120°C z grzaniem od dołu przez około 10 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 140°C i piecz przez około 25 – 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie i osiągnie poziom formy lub ją przewyższy, włącz grzanie od góry lub góry i dołu, może być z termoobiegiem. Przed wyłączeniem piekarnika, wykonaj próbę patyczka – jeżeli po nakłuciu biszkoptu jest suchy, ciasto jest gotowe.
Upieczony biszkopt wyciągnij z piekarnika. Gdy lekko przestygnie, wyjmij go z formy i zostaw do całkowitego wystygnięcia, co zwykle trwa niecałą godzinę.
Chłodny biszkopt przekrój ostrym, długim nożem, dzieląc go na trzy blaty. To ważne, aby żaden z blatów się nie złamał.
przygotowanie kremu do tynkowania
Przygotuj krem śmietankowy do otynkowania tortu. Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Możesz dodać Śmietan-fix podczas ubijania. Gdy śmietana będzie ubita, dodaj do niej ser mascarpone. Miksuj do uzyskania gładkiej masy. Odstaw ją do lodówki.
przekładanie tortu
Wódkę wymieszaj z przegotowaną wodą. Nasącz pierwszy blat. Wyłóż na niego dżem, rozprowadzając go cienką, równą warstwą. Na dżem wyłóż połowę musu truskawkowego. Połóż delikatnie drugi biszkoptowy blat i również go nasącz. Pokryj go musem i nałóż ostatnią warstwę ciasta. Trzeci biszkopt również nasącz.
Otynkuj tort kremem śmietankowym. Jeśli zostawisz go trochę, przełóż resztę do rękawa cukierniczego z wybraną tylką i po otynkowaniu wykonaj ozdoby na górze tortu.
Pozostaw gotowy tort na parę godzin (a najlepiej całą noc!) w lodówce.
na koniec
Po przełożeniu blatów biszkoptowych musem dobrze jest odstawić tort na godzinę do lodówki i dopiero po tym czasie zacząć tynkowanie. W efekcie mus nie będzie wydobywał się spomiędzy blatów.
Jeżeli chcesz wykonać ozdoby z białej czekolady, rozpuść tabliczkę w kąpieli wodnej. Następnie za pomocą: rękawa cukierniczego z tylką z bardzo małym, okrągłym otworem/ specjalnego pisaka zdobiącego/ drewnianym patyczkiem/ cienkim pędzelkiem wykonaj ciekłą czekoladą kształty lub napisy na arkuszu papieru do pieczenia. Gdy czekolada zastygnie, włóż arkusz do zamrażarki. Po paru godzinach czekoladowe ozdoby będą gotowe. Z pewnością sprawią, że tort będzie wyglądał oryginalnie.