ciasteczka owsiane

ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane z tego przepisu to przekąska, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi zdrowego trybu życia!

O ile zwykłe płatki owsiane są wytwarzanego z całych ziaren owsa, o tyle górskie – z połamanych lub krojonych ziaren. Płatki owsiane błyskawiczne są jeszcze na dodatek poddawane obróbce hydrotermicznej.  Krótko mówiąc: zwykłe płatki są najmniej przetworzone, górskie trochę bardziej, a błyskawiczne – najbardziej. W efekcie pierwszy rodzaj płatków wymaga najdłuższej obróbki termicznej. Biorąc pod uwagę ten fakt, najlepszym wyborem do przygotowania ciastek będą płatki górskie.

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 125 g masła,
  • 3 łyżki miodu – pszczelego nektarowego,
  • szklanka płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
  • około 100 g rodzynek i suszonej żurawiny

informacje

Podana ilość składników pozwala na upieczenie ponad 20 ciasteczek owsianych.

trudność wykonania

uwagi

Zamiast rodzynek i żurawiny możesz użyć innych suszonych owoców lub wykorzystać tylko jeden rodzaj – na przykład tylko żurawinę.

ciasteczka owsiane

wykonanie

Po pierwsze rozpuść masło oraz miód, podgrzewając je w garnku ustawionym na małym ogniu. Ostudź.

Resztę składników: mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz żurawinę i rodzynki wymieszaj w misce. Dodaj do nich przestudzone masło z miodem. Zagnieć ciasto. Jeżeli kiepsko się lepi, dolej przegotowanej wody.

Formuj ciasteczka owsiane i układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz w 150°C przez około 15 minut.