złota tarta brzoskwiniowa

tarta złota

Prosta w wykonaniu i jednocześnie dobrze prezentująca się na stole tarta, przypominająca o schyłku lata.

Składniki

spód półkruchy

  • 200 g mąki pszennej – typ 450,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g masła,
  • 2 jajka,
  • 2-3 łyżki mleka,
  • 50 g cukru

nadzienie

  • 200 ml mleka (2 lub 3,2%),
  • 3 jajka,
  • 200 g cukru zwykłego lub waniliowego,
  • 3 łyżki mąki pszennej – typ 450,
  • szczypta soli,
  • puszka brzoskwiń

informacje

ilość składników

Podana ilość składników jest odpowiednia do upieczenia tarty w formie o średnicy 27 cm.

trudność wykonania

WYKONANIE

Zimne masło pokroić w drobne kawałki. Dodać do mąki z proszkiem do pieczenia. Połączyć składniki za pomocą malaksera/ widelca/ pokroić nożem lub rozetrzeć palcami – do uzyskania ziarnistej konsystencji.

Oddzielić białka jajek od żółtek. Białka odstawić do lodówki. Żółtka ubić za pomocą miksera z cukrem na jasną, gładką masę. Dodać razem z mlekiem do mąki z masłem. Zagnieść, aby powstało gładkie ciasto. Nie powinno zbytnio kleić się do ręki. Jeżeli tak się dzieje – dosypać łyżkę mąki, zagnieść i sprawdzić, czy konsystencja się poprawiła. Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie – dodać łyżkę mleka. Gdy można uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć na 10-15 minut do lodówki.

Z dwóch jajek potrzebnych do przygotowania masy waniliowej oddzielić białka od żółtek. Białka wsadzić do lodówki. Wszystkie składniki masy: mleko, dwa żółtka, jedno całe jajko, 50 g cukru, sól i mąkę zmiksować razem – najlepiej w garnku. Następnie postawić go na małym ogniu, ciągle mieszając. Podgrzewać, aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu. Odstawić do przestudzenia.

Wyciągnięte z lodówki ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dokładnie dno oraz boki formy. Piec w 160°C z termoobiegiem przez 15-20 minut. Wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Brzoskwinie odsączyć z syropu i wysuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Pokroić w plastry.

Pozostałe cztery białka i 150 g cukru wykorzystać do przygotowania bezy. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. W trakcie ubijania dodawać po łyżce cukru. Kontynuować ubijanie do momentu, kiedy naczynie można będzie odwrócić do góry nogami bez obaw, że piana wyleci. 

Na podpieczony spód wyłożyć masę waniliową. Ułożyć na niej plastry brzoskwiń. Pokryć wierzch tarty ubitą pianą z białek. Piec w 160°C (grzanie od dołu i góry) przez 20-25 minut. Następnie pozostawić ciasto w 120°C z termoobiegiem na kolejne 15-20 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

tarta złota