sernik z solonym karmelem

Sernik z solonym karmelem – to połączenie bez wątpienia smakuje nieziemsko! Masa serowa z tego przepisu jest gęsta, ciężka i wilgotna, idealna dla fanów zwartego sernika.
Składniki
spód
- migdałowe ciasto półkruche,
- klasyczne ciasto półkruche (z połowy podanej ilości składników),
- prosty spód z herbatników
masa serowa
- 1 kg mielonego twarogu sernikowego,
- 120 g cukru kryształu,
- 5 jajek,
- 300 g sera mascarpone,
- 40 g mąki ziemniaczanej
solony karmel
informacje
ilość składników
Podana ilość składników jest odpowiednia do upieczenia sernika w tortownicy o średnicy 25 cm.
trudność wykonania
UWAGI
Sernik z solonym karmelem możesz upiec na zwykłym spodzie z ciasta półkruchego, na cieście półkruchym z dodatkiem migdałów lub na przykład na spodzie z herbatników typu Petit Beurre. Nie pomijając tego, że równie dobrze możesz zrobić sernik bez spodu! Dzięki temu ciasto będzie troszkę mniej kaloryczne.
Wskazówki dotyczące przygotowywania serników możesz znaleźć TUTAJ.
Wierzch sernika ozdobiłam paroma kostkami karmelowego ptasiego mleczka, garścią orzeszków ziemnych oraz czekoladą.
WYKONANIE
przygotowanie spodu
Jeżeli chcesz przygotować sernik na spodzie z migdałowego ciasta półkruchego, postępuj według tego przepisu. Rzecz jasna możesz również zrobić zwykłe ciasto półkruche – przepis znajdziesz tutaj. Najmniej czasu zajmie z pewnością stworzenie spodu z herbatników, które jest opisane tu.
przygotowanie masy serowej
Po pierwsze do miski przełóż twaróg. Wsyp do niego cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Wbij jajka. Za pomocą miksera połącz składniki. Na koniec dodaj serek mascarpone. Ponownie, używając miksera, połącz ze sobą składniki. Uzyskana masa powinna być idealnie gładka.
pieczenie sernika
Przelej całą masę serową do tortownicy z przygotowanym wcześniej spodem. Wstaw do najniższą półkę piekarnika naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Na środkową półkę postaw tortownicę. Piecz w 120°C z termoobiegiem przez około 40 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 140°C i piecz przez kolejne 20 – 30 minut. Na koniec pieczenia sernik powinien mieć mniej – więcej równomiernie zarumieniony wierzch.
Po wyłączeniu piekarnika nie wyjmuj z niego sernika! Zostaw go do wystudzenia – najlepiej na całą noc.
przygotowanie słonego karmelu
Opis tego etapu znajdziesz w przepisie krok po kroku na słony sos karmelowy. Podczas przygotowywania tego sernika, zrobiłam słony karmel z masłem orzechowym.
Gotowy, lekko przestudzony karmel przelej na wierzch sernika. Jeżeli chcesz dodatkowo stworzyć dekoracje z orzeszków czy czekolady, zrób to, póki karmel jest półpłynny. Następnie wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2 – 3 godziny.