sernik na zimno z galaretką

Sernik na zimno jest idealnym rozwiązaniem na letnie, gorące dni. Wygląda i smakuje obłędnie, a w skład masy serowej wchodzi niewiele składników! Nie wymaga również dodatku cukru.
Składniki
spód
- 200 g herbatników maślanych,
- 85 g masła,
- 2 łyżki ciemnego kakao
masa serowa
- 1 kg mielonego twarogu sernikowego,
- 200 g białej czekolady,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 160 ml mleka
dodatki
- opakowanie galaretki krystalicznej (na przykład Dr Oetker o smaku truskawki i wanilii),
- około 100 g borówek amerykańskich,
- około 100 g czerwonych porzeczek
informacje
ilość składników
Podana ilość składników jest odpowiednia do upieczenia sernika w tortownicy o średnicy 25 cm.
trudność wykonania
UWAGI
Sernik na zimno możesz przygotować na spodzie z herbatników typu Petit Beurre z dodatkiem kakao (jak w przepisie) lub bez niego, a także z czekoladowych herbatników. Równie dobrze możesz zrobić sernik bez spodu! Dzięki temu ciasto będzie troszkę mniej kaloryczne.
To bardzo ważne, żeby żelatyny oraz galaretki nie dodawać do wrzącej wody!
Zamiast galaretki krystalicznej możesz użyć zwykłej galaretki o smaku truskawkowym, poziomkowym, owoców leśnych czy malinowym.
Jako dodatek do ciasta możesz wykorzystać inne owoce – na przykład truskawki, maliny czy jeżyny.
WYKONANIE
przygotowanie spodu
Po pierwsze wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia. Herbatniki pokrusz w malakserze lub ręcznie, aby powstał z nich proszek. Dodaj masło. Musi być miękkie, wyciągnięte dużo wcześniej z lodówki lub roztopione w garnku. Następnie dosyp kakao i wszystko razem zmiksuj/ wymieszaj. Gdy składniki połączą się, przełóż masę na spód formy. Wyrównaj.
roztapianie czekolady
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie przestudź.
Aby roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, należy przygotować niewielki garnek, którego średnica będzie mniejsza od miski, którą dysponujesz. Do garnka wlej wodę do połowy wysokości i przykryj go miską. Ustaw na małym gazie, podgrzewając wodę. Do miski włóż połamaną w kostki czekoladę. Czekaj na rozpuszczenie, od czasu do czasu lekko mieszając.
przygotowanie masy serowej
Po pierwsze zalej żelatynę zimną wodą – tak aby pokryła ona cały proszek. Odstaw na parę minut do napęcznienia. Mleko wlej do garnka i podgrzewaj delikatnie na małym ogniu. Napęczniałą żelatynę przełóż do ciepłego mleka. Mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Przestudź. Pamiętaj, że mleko z żelatyną nie może się zagotować!
Do miski przełóż twaróg. Ubij go za pomocą miksera. Dodawaj przestudzoną, stopioną czekoladę, ciągle miksując. Na koniec wlej mleko z rozpuszczoną żelatyną – również nie przerywając miksowania. Otrzymana masa powinna być idealnie gładka, bez żadnych grudek.
Przelej masę na przygotowany wcześniej spód z herbatników. Na wierzchu ułóż owoce.
chłodzenie sernika
Wstaw sernik do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
przygotowanie galaretki
Zagotuj 500 ml wody. Wsyp do gorącej wody zawartość opakowania galaretki i porządnie wymieszaj. Gdy znikną wszystkie kryształki i proszek całkowicie się rozpuści, wstaw naczynie z galaretką do zimnej wody. Kiedy się schłodzi, włóż je do lodówki. W zależności od temperatury galaretka będzie potrzebowała różnego czasu, żeby zacząć tężeć – zwykle około 2 godzin. Musisz co pewien czas sprawdzać, czy proces już się zaczął. Kiedy stanie się ona gęsta, wylej ją na wierzch masy serowej udekorowanej owocami. Wstaw ciasto do lodówki, aż galaretką całkowicie nie stężeje.