sernik mascarpone na migdałowym spodzie

Sernik mascarpone ma kremową konsystencję i dzięki dodatkowi włoskiego sera – przyjemny, lekko śmietankowy smak. Z półkruchym, migdałowym spodem stanowią bez wątpienia wspaniały duet.
Składniki
spód
- 40 g mielonych migdałów,
- 200 g mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 40 g cukru kryształu,
- 70 g masła,
- jajko,
- 3 – 4 łyżki mleka
masa serowa
- 1 kg mielonego twarogu sernikowego,
- 140 g cukru kryształu,
- 5 jajek,
- 50 g masła,
- 200 g sera mascarpone,
- 40 g mąki ziemniaczanej
informacje
ilość składników
Podana ilość składników jest odpowiednia do upieczenia sernika w tortownicy o średnicy 25 cm.
trudność wykonania
UWAGI
Z uwagi na to, że mielone migdały nie zawsze da się znaleźć w sklepie, możesz kupić migdały w całości. Rozdrobnisz je na przykład w młynku do kawy. Odpowiednie będą także płatki migdałowe.
Masło potrzebne do przygotowania masy serowej powinno być bardzo miękkie – wyjęte odpowiednio wcześniej z lodówki. W przeciwieństwie do tego podczas wykonywania spodu sernika masło musi być twarde i zimne.
Białka najszybciej ubiją się, gdy jajka będą zimne. Z drugiej strony najlepiej, żeby twaróg sernikowy był ogrzany do temperatury pokojowej. Dzięki temu po dodaniu masła do masy serowej pozostanie ono miękkie – nie stwardnieje pod wpływem temperatury i nie zrobią się grudki.
Wskazówki dotyczące przygotowywania serników możesz znaleźć TUTAJ.
WYKONANIE
przygotowanie spodu
Po pierwsze wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Do miski wsyp mąkę łącznie z proszkiem, a także migdały oraz cukier. Zimne masło podziel na drobne kawałki i dodaj do suchych składników. Połącz wszystko za pomocą malaksera/ widelca/ noża lub rozetrzyj palcami do uzyskania ziarnistej konsystencji. Wtedy dodaj mleko i jajko. Zagnieć, aby powstało gładkie ciasto. Nie powinno zbytnio kleić się do ręki. Jeżeli tak się dzieje – dosyp łyżkę mąki, zagnieć i sprawdź, czy konsystencja się poprawiła. Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie – dodaj łyżkę mleka. Gdy można uformować z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż na 10 minut do lodówki.
Ubijanie piany z białek
Podczas gdy ciasto się chłodzi, ubij pianę z białek. Potrzebujesz do tego trzech jajek oraz połowy cukru potrzebnego do przygotowania masy serowej. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli. Zacznij ubijać za pomocą miksera – najpierw na mniejszych, potem na coraz większych obrotach. Gdy białka zwiększą swoją objętość, zacznij dodawać po łyżce cukru, nie przerywając ubijania. Na koniec ubita piana powinna być idealnie gładka, bardzo lśniąca i sztywna. Nie powinna spływać z końcówek miksera i wypłynąć z miski po odwróceniu jej go góry nogami.

pieczenie spodu
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. W przypadku, gdy bardzo lepi się do wałka, podsyp je mąką. Wyłóż dno oraz boki tortownicy do 1/3 ich wysokości rozwałkowanym ciastem. Ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piecz z grzaniem od dołu przez 10 minut, a następnie kolejne 10 minut z grzaniem od góry. W efekcie uzyskasz podpieczony, lekko rumiany spód do sernika. Wyjmij go z piekarnika i lekko przestudź.
przygotowanie masy serowej
Do miski przełóż twaróg. Wsyp do niego resztę cukru oraz mąkę ziemniaczaną. Wlej trzy żółtka z rozdzielonych wcześniej jajek. Wbij pozostałe dwa jajka w całości. Za pomocą miksera połącz składniki. Na koniec dodaj masło oraz serek mascarpone. Ponownie, używając miksera, połącz ze sobą składniki. Uzyskana masa powinna być idealnie gładka. Teraz mikser nie będzie już potrzebny. Przełóż do masy serowej ubitą pianę z białek. Ręcznie, za pomocą dużej łyżki, połącz je – szybko i delikatnie, aby nie utracić napowietrzenia białek.
pieczenie sernika
Przelej całą masę serową do tortownicy z podpieczonym wcześniej ciastem migdałowym. Wstaw do najniższą półkę piekarnika naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Na środkową półkę postaw tortownicę. Piecz w 120°C z termoobiegiem przez około 40 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 140°C i piecz przez kolejne 30 – 40 minut. Na koniec pieczenia sernik powinien mieć mniej – więcej równomiernie zarumieniony wierzch.
Po wyłączeniu piekarnika nie wyjmuj z niego sernika! Zostaw go do wystudzenia – najlepiej na całą noc. Następnie włóż sernik do lodówki. Po takim odstaniu nie tylko sernik mascarpone, ale każdy inny również najlepiej smakuje.