ciasto półkruche – przepis ogólny
informacje ogólne
tłuszcz
Ciasto półkruche zawiera mniej tłuszczu niż kruche. Na kilogram użytej mąki powinno przypadać tylko 120 – 350 g masła. Im jest go więcej, tym ciasto staje się bardziej kruche; im go mniej – tym więcej płynów należy dodać przy wyrabianiu.
mąka
Do wyrobu ciasta kruchego powinno wykorzystywać się mąkę krupczatkę lub tortową.
cukier
Jeżeli używa się cukru pudru, można zmieszać go z mąką. Natomiast jeżeli składnikiem ciasta jest cukier kryształ, przed dodaniem powinien zostać utarty z jajkami.
spulchniacze
W przeciwieństwie do klasycznego ciasta kruchego, półkruche jest spulchniane proszkiem do pieczenia. Im mniej masła, tym więcej proszku należy dodać.
dodatki
Ciasto półkruche można przyrządzać zarówno na słodko, jak i wykwintnie – wtedy z solą, bez dodatku cukru. Do wersji słodkiej można dodawać dowolne “ulepszacze”: kakao, czekoladę, kawę rozpuszczalną czy zbożową, orzechy, skórkę cytrynową lub cynamon.
Na 1 kg mąki najlepiej jest użyć 300 g cukru, 300 g masła, 10 g proszku do pieczenia, 3 łyżki mleka i 2 jajka.
Jeżeli użyje się mniejszej ilości masła, należy zwiększyć ilość proszku do pieczenia i mleka.
Przygotowywanie półkruchego ciasta rządzi się pewnymi prawami, których należy przestrzegać. Przepis pozostawia jednak pewną dowolność – chociażby jeżeli chodzi o dobór dodatków. Sprawia to, że ciasto półkruche może stać się bazą wielu różnych wypieków: ciasteczek, babeczek, paluszków, słodkich i słonych tart, szarlotek czy spodów serników.
przepis uniwersalny
- 400 g mąki pszennej typ 450: tortowej lub krupczatki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 120 g masła,
- 50 – 120 g cukru,
- jajko,
- 3-4 łyżki mleka,
- szczypta soli

Jajko ubić za pomocą miksera z cukrem na jasną, gładką masę. Zimne masło pokroić w drobne kawałki. Dodać do mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Połączyć składniki za pomocą malaksera/ widelca/ pokroić nożem lub rozetrzeć palcami – do uzyskania ziarnistej konsystencji. Wtedy dodać jajko z cukrem oraz mleko. Zagnieść, aby powstało gładkie ciasto. Nie powinno zbytnio kleić się do ręki. Jeżeli tak się dzieje – dosypać łyżkę mąki, zagnieść i sprawdzić, czy konsystencja się poprawiła. Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie – dodać łyżkę mleka. Gdy można uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć na 10 minut do lodówki.
Czas pieczenia zależy od konkretnego przepisu. Piekarnik powinien być nagrzany do 200°C.