ciasto kruche – przepis ogólny

Ciasto kruche może stać się bazą wielu różnych wypieków – takich jak ciasteczka, babeczki, paluszki, słodkie i słone tarty, szarlotki, spody mazurków czy serników.

informacje ogólne

tłuszcz

Ciasto zawdzięcza swoją kruchość dużej zawartości tłuszczu. Na kilogram użytej mąki powinno przypadać od 350 do nawet 1000 g masła! Im jest go więcej, tym ciasto staje się bardziej kruche. Poza tym zamiast masła można użyć jego mieszaniny ze smalcem, w której masło stanowi 2/3, smalec – 1/3 masy.

mąka

Do wyrobu ciasta kruchego powinno wykorzystywać się mąkę krupczatkę, pszenną typ 500 lub typ 450 – tortową.

cukier

O ile używa się cukru pudru, można zmieszać go z mąką. Natomiast jeżeli składnikiem ciasta jest cukier kryształ, przed dodaniem powinien zostać utarty z jajkami.

spulchniacze

Klasyczne ciasto kruche nie powinno zawierać żadnych środków spulchniających.

dodatki

Ciasto kruche można przyrządzać zarówno na słodko, jak i wykwintnie – wtedy z solą, bez dodatku cukru. Do wersji słodkiej można dodawać dowolne “ulepszacze”: kakao, czekoladę, kawę rozpuszczalną czy zbożową, orzechy, skórkę cytrynową lub cynamon.

Przygotowywanie kruchego ciasta rządzi się pewnymi prawami, których należy przestrzegać. Przepis pozostawia jednak pewną dowolność – chociażby jeżeli chodzi o dobór dodatków. Sprawia to, że ciasto kruche może stać się bazą wielu różnych wypieków: ciasteczek, babeczek, paluszków, słodkich i słonych tart, szarlotek, spodów mazurków czy serników.

przepis ogólny

składniki

  • 350 g mąki pszennej typ 450 (tortowej lub krupczatki),
  • 170 g masła,
  • żółtko jajka,
  • 6 łyżek zimnej wody,
  • szczypta soli
ciasta kruche

wykonanie

Po pierwsze zimne, twarde masło pokrój w drobne kawałki. Dodaj do mąki z solą. Połącz składniki za pomocą malaksera/ widelca/ pokroić nożem lub rozetrzeć palcami – do uzyskania ziarnistej konsystencji. Wtedy dodaj żółtko oraz wodę. Zagnieć, aby powstało gładkie ciasto. Nie powinno zbytnio kleić się do ręki. Jeżeli tak się dzieje – dosyp łyżkę mąki, zagnieć ponownie i sprawdź, czy konsystencja się poprawiła. Gdy można uformować z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.


Czas pieczenia zależy od konkretnego przepisu. Piekarnik powinien być nagrzany do 200°C.