ciasto jogurtowe dwukolorowe ze śliwkami

dwukolorowe ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe jest przede wszystkim łatwe w przygotowaniu, a przy tym smaczne i lekko wilgotne. Na dodatek dość długo zachowuje świeżość. Oprócz tego można je modyfikować na wiele sposobów – dodając owoce, czekoladę oraz inne dodatki. Ciasto jogurtowe znane jest również pod nazwą ciasta kubeczkowego. Oznacza to, że proporcję składników potrzebnych do jego wykonania można odmierzyć za pomocą kubka po jogurcie.

Składniki

ciasto jogurtowe

  • 450 g mąki pszennej typ 450,
  • 270 g jogurtu naturalnego,
  • 230 ml oleju rzepakowego,
  • 6 jajek,
  • 150 g cukru,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki niesłodzonego kakao

Dodatki

informacje

Podana ilość składników pozwala na upieczenie ciasta w formie o wymiarach 25 x 30 cm.

trudność wykonania

wykonanie

Po pierwsze umyj śliwki i pokrój je na połówki, pozbywając się pestek. Ułóż je na papierowym ręczniku w celu odsączenia nadmiaru wody. Gdy będziesz przygotowywać ciasto, w międzyczasie śliwki się podsuszą.

Przygotowanie ciasta jogurtowego

Z jajek oraz cukru ubij za pomocą miksera puszystą pianę. Następnie dodawaj porcjami (po 3-4 łyżki) jogurt oraz olej. Za każdym razem miksuj na najmniejszych obrotach do połączenia składników. Na koniec wmieszaj łyżką mąkę oraz proszek do pieczenia.

Połowę ciasta przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wyrównaj. Do drugiej połowy ciasta dodaj kakao i wymieszaj łyżką. Ciemne ciasto wylej na pierwszą warstwę. Delikatnie i równomiernie rozprowadź. Na zakończenie wyłóż na wierzchu połówki śliwek skórką do dołu, lekko wciskając je w masę. 

Pieczenie ciasta jogurtowego

Piecz w 160°C (grzanie od góry i dołu, pod koniec można z termoobiegiem) przez około 45 – 50 minut.

uwagi

Jeżeli chcesz wykorzystać kubek po jogurcie do odmierzenia proporcji składników, powinny na niego przypaść trzy kubki mąki, jeden oleju, jeden cukru, trzy jajka oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia.

Ciasto jogurtowe “nie lubi” zbyt długiego mieszania – wystarczy jedynie połączyć składniki.

Ciasta z proszkiem do pieczenia wkładamy do rozgrzanego piekarnika.