placek z truskawkami

placek z truskawkami

Składniki

  • 430 g mąki pszennej (typ 450),
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 120 g cukru kryształu lub waniliowego,
  • 150 g masła,
  • 2 jajka,
  • 150 ml mleka,
  • około 25 truskawek

informacje

Podana ilość składników pozwala na wykonanie ciasta w formie o wymiarach 25 x 30 cm.

trudność wykonania

WYKONANIE

Umyte i obrane truskawki pokroić na połówki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Miękkie masło i cukier utrzeć za pomocą miksera na białą, puszystą masę. Dodać do niej jajka oraz połowę mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać mleko i resztę mąki. Wyrobić ciasto. Powinno być gładkie i gęste.

Przełożyć ciasto do formy. Wygładzić łyżką lub silikonową szpatułką zamoczoną wcześniej w wodzie. Na wierzchu poukładać połówki truskawek, lekko wciskając je w ciasto.

Piec około 40 minut w 150°C. Piekarnik powinien być ustawiony na grzanie od góry i dołu, na ostatnie 10-15 minut może być z termoobiegiem.

Uwagi

Masło powinno być na tyle miękkie, aby można było odkształcić je palcem. Nie powinno być natomiast zupełnie roztopione.

Ciasta z proszkiem do pieczenia należy wkładać do nagrzanego wcześniej piekarnika.