piernik

2

Wilgotny, pięknie pachnący piernik to ciasto, bez którego nie ma Świąt Bożego Narodzenia!

Składniki

  • 125 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki kakao,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki kawy zbożowej,
  • 300 g mąki pszennej typ 450 lub 500,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

informacje

Podana ilość składników pozwala na upieczenie ciasta w keksówce o wymiarach 12 x 30 cm.

trudność wykonania

uwagi

Ciasta z proszkiem do pieczenia wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

Piernik z tego przepisu jest wilgotnym ciastem, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodatkowo przełożyć go ulubionymi powidłami.

wykonanie

Roztopić masło – w garnku, na małym ogniu, ciągle mieszając. Do roztopionego masła dodać cukier, miód oraz przyprawę piernikową, cynamon i kakao. Wymieszać wszystko, aby powstała jednolita masa.

Jajka roztrzepać. Dolać do nich mleko i wymieszać razem.

Kiedy roztopione masło z dodatkami przestygnie do temperatury pokojowej, dodać kawę i mleko z jajkami. Wymieszać. Następnie dodawać porcjami mąkę i proszek do pieczenia, mieszając każdorazowo. Ciasto powinno być jednolite, choć mogą pozostać w nim grudki. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli po wymieszaniu okaże się gęstsze, należy dolać mleka.

Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 160°C (grzanie od dołu) przez 20 minut. Następnie zmienić ustawienie piekarnika na termoobieg i piec kolejne 20-25 minut. Przed wyjęciem z piekarnika nakłuć ciasto drewnianym patyczkiem. Jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe. Wyciągnąć je z piekarnika i wystudzić.