Maxi King – ciasto bez pieczenia

Maxi King

Składniki

  • 400 g herbatników (typu Petit Beurre),
  •  puszka (około 400 g) masy krówkowej (kajmaku)

masa mleczna

  •  szklanka (200 ml) mleka,
  •  1/2  szklanki (100 g) cukru zwykłego lub waniliowego,
  •  1,5 kostki (300 g) masła,
  • 500 g mleka w proszku

polewa

  • 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady,
  •  150 g orzeszków ziemnych,
  •  1/4 szklanki (50 ml) mleka

informacje

Podana ilość składników pozwala na wykonanie ciasta w formie o wymiarach 25 x 30 cm.

trudność wykonania

WYKONANIE

Przygotować masę mleczną: mleko zagotować z cukrem. Odstawić do przestudzenia. Masło ubić za pomocą miksera na gładką, puszystą, jasną masę. Następnie dodać do niego mleko w proszku, nadal ubijając. Na koniec wlać ostudzone mleko z cukrem. Ubić i odstawić do lodówki na około 30 minut.

Posiekać orzeszki. Można podprażyć je na patelni.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na dnie pierwszą warstwę herbatników. Na nie przełożyć połowę masy mlecznej i wyrównać. Masę przykryć kolejną warstwą herbatników, a herbatniki – kajmakiem. Na kajmak wyłożyć resztę masy mlecznej. Wierzch przykryć ostatnią warstwą herbatników. Wstawić ciasto na chwilę do lodówki.

W międzyczasie przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w garnku z mlekiem. Wmieszać w nią orzeszki.

Na ostatnią warstwę herbatników wylać polewę i delikatnie ją wyrównać. Ciasto najlepiej smakuje (i łatwo się kroi!) dopiero po odstaniu całej nocy w lodówce.