ciasto marchewkowe z kremem i orzechami

ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe z kremem to mój sprawdzony przepis. Jest wilgotne i bardzo smaczne. Słodycz marchewki sprawia, że można dodać do niego mniej cukru. Idealnie pasuje do kawy lub herbaty, popijanych w pochmurne popołudnia. Nie mówiąc już o tym, że bez wątpienia prezentuje się świetnie na stole!

Składniki

ciasto

  • 600 g mąki pszennej typ 450 lub 500,
  • 5 łyżeczek proszku do pieczenia,
  • czubata łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej,
  • 6 jajek,
  • 100 g cukru,
  • 280 g oleju,
  • 4 duże marchewki (450 – 480 g)

krem i dodatki

  • 600 g serka naturalnego (na przykład Bielucha),
  • trzy płaskie łyżki cukru pudru,
  • płaska łyżeczka żelatyny,
  • 100 – 150 g wybranych orzechów

lub

  • 300 g serka naturalnego, 
  • 500 g mascarpone,
  • trzy płaskie łyżki cukru pudru,
  • 100 – 150 g wybranych orzechów

informacje

Podana ilość składników pozwala na upieczenie ciasta w formie o wymiarach 25 x 30 cm lub tortownicy o średnicy 16 cm.

trudność wykonania

uwagi

Ciasta z proszkiem do pieczenia wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Dzięki temu pęcherzyki gazu zostają “zamknięte” w środku ciasta i w rezultacie jest ono pulchne.

Zamiast dodawać żelatyny do kremu, możesz przygotować krem na bazie serka naturalnego oraz mascarpone. Taki krem jest jeszcze pyszniejszy, jednak z drugiej strony – bardziej kaloryczny.

Do ozdobienia ciasta korzystam z mieszanki orzechów, która zawiera orzechy włoskie, laskowe, nerkowca oraz migdały. Można skorzystać z takich orzechów, które lubi się najbardziej.

wykonanie

przygotowanie kremu na bazie serka naturalnego

Jeżeli wybierasz pierwszą wersję kremu, żelatynę zalej zimną wodą – tak aby pokryła ona cały proszek. Odstaw na parę minut do napęcznienia. Następnie rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej: włóż miskę z napęczniałą żelatyną do garnka z wodą, podgrzewanego na kuchence. Mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. 

Do serka naturalnego dodaj cukier puder i ubijaj przez 2-3 minuty za pomocą miksera. Następnie dolej rozpuszczoną żelatynę, ciągle miksując. Po połączeniu się składników, odstaw krem do lodówki na około 3 godziny.

przygotowanie kremu z mascarpone

Druga wersja kremu jest łatwiejsza w przygotowaniu. Mascarpone ubij na wysokich obrotach miksera. Dodaj do niego serek naturalny oraz cukier puder i ubijaj przez kolejne 2-3 minuty. Odstaw krem do lodówki na czas przygotowywania ciasta.

przygotowanie ciasta

Przygotuj ciasto marchewkowe: zetrzyj obrane marchewki na tarce lub za pomocą malaksera z tarczą o średnich oczkach. Odsącz nadmiar soku.

Z jajek i cukru ubij pianę – jasną i dobrze napowietrzoną. Do ubitych jajek dolewaj olej, ciągle miksując masę. Następnie dosyp połowę mąki, proszek do pieczenia i przyprawy. Wymieszaj – ręcznie lub za pomocą miksera/robota kuchennego na małych obrotach. Na koniec wsyp resztę mąki oraz startą marchewkę. Mieszaj do uzyskania jednolitej, gęstej masy.

Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 140°C (grzanie od dołu) przez 20 minut. Następnie zmień ustawienie piekarnika na termoobieg i piecz kolejne 20-25 minut. Rzecz jasna, przed wyjęciem z piekarnika nakłuj ciasto drewnianym patyczkiem. Jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe. Wyciągnij je z piekarnika i wystudź.

przekładanie ciasta

Gdy ciasto będzie wystudzone, przekrój je na dwa blaty – tak, aby jeden z nich był nieco grubszy od drugiego. Na grubszy blat wyłóż krem, wykorzystując 2/3 przygotowanej wcześniej masy. Delikatnie przykryj go cieńszym kawałkiem ciasta. Wierzch posmaruj pozostałym kremem. Zaznacz na nim delikatnie kształt przyszłych kawałków ciasta. Na każdej kostce ułóż orzechy.

Włóż ciasto do lodówki. Powinno chłodzić się przez co najmniej 3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Dzięki temu będzie je łatwiej kroić.

ciasto marchewkowe z kremem