murzynek

murzynek

Murzynek jest jednym ze smaków mojego dzieciństwa. To tradycyjne ciasto czekoladowe można nazwać kuzynem amerykańskiego brownie.

Zobacz też inne przepisy na ciasta czekoladowe.

Składniki

ciasto

  • 200 g masła,
  • 50 g ciemnego kakao,
  • 125 ml mleka,
  • 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka),
  • 120 g cukru,
  • 300 g mąki pszennej,
  • łyżka proszku do pieczenia

dodatki

informacje

ilość składników

Podana ilość składników jest odpowiednia do upieczenia murzynka w keksówce o wymiarach 12 x 30 cm.

trudność wykonania

uwagi

Zamiast zwykłego cukru kryształu używam cukru waniliowego domowej roboty. Dzięki temu ciasto zyskuje delikatnego aromatu.

Ciasta z proszkiem do pieczenia należy wkładać do rozgrzanego wcześniej piekarnika.

Zamiast dżemu porzeczkowego możesz użyć innego. Jednak lekko kwaskowy smak porzeczek bez wątpienia idealnie równoważy słodycz ciasta czekoladowego.

WYKONANIE

przygotowanie murzynka

Po pierwsze podgrzej w garnku mleko, masło oraz kakao. Mieszaj, aby składniki się nie przypaliły i dobrze ze sobą połączyły. Następnie wystudź masę.

Po drugie zacznij ubijać biała, aby powstała z nich piana. Najpierw stosuj mniejsze obroty miksera, potem je zwiększ. W trakcie dalszego ubijania dodawaj po łyżce cukru. Białka będą gotowe, gdy staną się błyszczące i sztywne. Wtedy dodaj do nich żółtka i delikatnie, na najniższych obrotach miksera wymieszaj. Nadal stosując najmniejsze obroty, dodaj przestudzoną masę czekoladową, a na koniec – mąkę z proszkiem do pieczenia. Kiedy ciasto będzie jednolite, zakończ mieszanie.

Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 140°C z grzaniem od dołu (może być z termoobiegiem) przez około 20 minut, a przez kolejne 20 minut z grzaniem od dołu i góry (również z termoobiegiem). Rzecz jasna, przed wyłączeniem piekarnika sprawdź patyczkiem, czy murzynek jest gotowy. 

składanie murzynka

Kiedy murzynek ostygnie, przetnij go wzdłuż ostrym, długim nożem. W dolnej części ciasta wydrąż zagłębienie na głębokość ok. 2 cm. Brzegi o szerokości mniej-więcej 2 cm pozostaw nietknięte. W przygotowane miejsce wyłóż dżem. Połóż na górze wierzchnią część ciasta, lekko przyciskając. Voilà – murzynek gotowy!