kruche ciastka z czekoladą

ciastka z czekoladą

Kruche ciastka z czekoladą podobno jako pierwsza upiekła właścicielka gospody Toll House Inn w Massachusetts – Ruth Graves Wakefield. Szybko stały się one tak popularne, że przepis na ‘Toll House Cookies’ można było znaleźć w gazetach. Ruth rozpoczęła współpracę z firmą Nestlé i na dodatek wydała swoją własną książkę kucharską. Idealnie kruche ciastka czekoladą deserową bez wątpienia przypadną do gustu każdemu łasuchowi. Są pyszne, a co więcej – bajecznie proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki

  • 180 g mąki pszennej typ 500,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 130 g miękkiego masła,
  • 50 g cukru kryształu,
  • 1 jajko,
  • 100 g chipsów czekoladowych

informacje

Podana ilość składników pozwala na upieczenie około 20 ciasteczek o średnicy mniej-więcej 6 cm.

trudność wykonania

UWAGI

Po pierwsze masło powinno być wyciągnięte odpowiednio wcześniej z lodówki. Ma być na tyle miękkie, aby bez problemu dało się odkształcić je, naciskając palcem.

Zamiast chipsów czekoladowych możesz użyć zwykłej czekolady, pokrojonej w drobną kostkę.

Ciastka zawierają proszek do pieczenia, dlatego trzeba wstawić je do rozgrzanego piekarnika.

O przygotowywaniu ciasta kruchego możesz przeczytać tutaj.

przygotowanie
przygotowanie

wykonanie

Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj – ręcznie łyżką lub za pomocą odpowiedniego mieszadła robota kuchennego. Masa powinna być jednolita. Nie wymaga długiego mieszania.

Za pomocą dwóch łyżek formuj ciastka. Jedną nabieraj masę z miski, drugą zbieraj nadmiar. Łyżki najlepiej jest moczyć w szklance z wodą przed tworzeniem każdego ciastka – dzięki temu ciasto nie przylepia się do nich.

Uformowane ciastka z czekoladą układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz w 160°C (z grzaniem od góry i dołu oraz termoobiegiem) przez około 15  – 20 minut, aż lekko się zarumienią.