sernik z brzoskwiniami i bezą na kakaowym spodzie

sernik z brzoskwiniami

Smak delikatnej, lekko śmietankowej masy serowej, przykrytej kołderką bezy, doskonale łączy się ze słodyczą świeżych brzoskwiń.

Składniki

półkruchy spód

  • 300 g mąki pszennej typ 450 lub 500,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 30 g ciemnego, niesłodzonego kakao,
  • 100 g cukru kryształu,
  • 100 g masła,
  • jajko,
  • około 5 łyżek mleka

masa serowa

  • 2 kg twarogu sernikowego,
  • 5 żółtek i 5 całych jajek,
  • 50 g cukru,
  • 200 g śmietanki 30 lub 36%,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 300 g masła

dodatki

  • 5 białek jaj,
  • 50 g cukru,
  • łyżka mąki ziemniaczanej (lub proszku budyniowego),
  • łyżka soku z cytryny,
  • około 8 brzoskwiń

informacje

ilość składników

Podana ilość składników jest odpowiednia do przygotowania ciasta w formie o wymiarach 40 x 24 cm.

trudność wykonania

WYKONANIE

Umyte brzoskwinie pokroić na połówki, pozbywając się pestek. Rozłożyć na ręczniku papierowym, aby przeschły.

Przygotować ciasto półkruche. Za pomocą miksera ubić jajko z cukrem na jasną, gładką masę. 

Zimne masło pokroić w drobne kawałki. Dodać je do mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Połączyć składniki za pomocą malaksera/ widelca/ pokroić nożem lub rozetrzeć palcami – do uzyskania ziarnistej konsystencji.

Dodać do mąki połączonej z masłem jajko oraz mleko. Zagnieść, aby powstało gładkie ciasto. Nie powinno zbytnio kleić się do ręki. Jeżeli tak się dzieje – dosypać łyżkę mąki, zagnieść i sprawdzić, czy konsystencja się poprawiła. Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie – dodać łyżkę mleka. Gdy można uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą. Włożyć na 10 minut do lodówki. Następnie podzielić ciasto na 4 części. Jedną pozostawić do posypania wierzchu bezy. Trzy  rozwałkować i wyłożyć dno formy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C (grzanie od góry i dołu, z termoobiegiem). Piec przez 15-20 minut. Po tym czasie wyjąć i przestudzić.

Masło potrzebne do przygotowania masy serowej stopić, podgrzewając w garnku na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszać je, aby się nie przypaliło. Wystudzić.

Ubić śmietanę. (Śmietana do ubicia powinna być schłodzona w lodówce przynajmniej przez całą noc. Można również schłodzić naczynie, w którym będzie ubijana. Najpierw stosuje się duże obroty miksera, następnie mniejsze, uważnie obserwując konsystencję śmietany. Jeżeli ubijanie będzie zbyt silne lub za długie, powstanie masło.) Schować ją do lodówki.

Oddzielić białka od żółtek z 5 jajek. Białka potrzebne do przygotowania bezy włożyć do lodówki. Żółtka, pozostałe jajka i cukier ubić na puszystą masę.

Do żółtek dodawać porcjami (po 4-5 łyżek) twaróg oraz proszek budyniowy, każdorazowo miksując do uzyskania gładkiej masy. Połączyć z roztopionym masłem. Gdy masa będzie idealnie gładka, wmieszać do niej ubitą śmietanę.

Białka na bezę ubić na pianę ze szczyptą soli. W trakcie ubijania dodawać po łyżce cukru. Gdy piana stanie się błyszcząca i sztywna, dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet lub sok z cytryny. Ubijać przez kolejne 2-3 minuty.

Przelać masę serową do formy z podpieczonym spodem. Ułożyć połówki brzoskwiń, skórką do dołu, lekko wciskając je w masę. Na wierzch wyłożyć ubitą pianę z białek. Pozostałą część ciasta kakaowego zetrzeć na tarce lub podrobić w palcach. Posypać bezę. Piec w 160°C przez około 1 godzinę i  20 minut, najlepiej z termoobiegiem.

uwagi

Wskazówki dotyczące przygotowywania serników znajdziesz tutaj. Natomiast o pieczeniu ciasta półkruchego możesz przeczytać tu.