ciasto jogurtowe – przepis ogólny

Ciasto jogurtowe jest przede wszystkim łatwe w przygotowaniu, a co więcej bardzo smaczne. Dzięki dodatkowi oleju jest lekko wilgotne. Na dodatek dość długo zachowuje świeżość. Oprócz tego można je modyfikować na wiele sposobów – dodając owoce, kakao, kawę rozpuszczalną, czekoladę oraz inne dodatki. Ciasto jogurtowe znane jest również pod nazwą ciasta kubeczkowego. Oznacza to, że proporcję składników potrzebnych do jego wykonania można odmierzyć za pomocą kubka po jogurcie.

przepis uniwersalny

składniki

  • 300 g mąki pszennej typ 450 – tortowej,
  • 180 g jogurtu naturalnego,
  • 150 ml oleju,
  • 4 jajka,
  • 150 g cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia

w przeliczeniu na kubeczki po jogurcie:

  • kubek jogurtu naturalnego,
  • 3 kubki mąki pszennej,
  • kubek oleju,
  • 3 jajka,
  •  kubek cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia
ciasta jogurtowe

wykonanie

Po pierwsze z jajek i cukru ubij za pomocą miksera jasną, gładką i przede wszystkim puszystą pianę. Dodawaj do niej porcjami (po 3 – 4 łyżki) olej oraz jogurt. Na tym etapie używaj miksera na najniższych obrotach lub mieszaj masę ręcznie – na przykład za pomocą rózgi. Na koniec dodawaj porcjami mąkę łącznie z proszkiem do pieczenia. Mieszaj tylko do połączenia składników.

Czas pieczenia ciasta jogurtowego zależy od konkretnego przepisu, a średnio wynosi 45 minut. Piekarnik powinien być nagrzany do 160°C.

uwagi

Ciasta jogurtowego nie powinno się długo miksować czy wyrabiać.

Jak widać na zdjęciach, owoce nie opadają podczas pieczenia. Dzieje się tak ze względu na gęstą konsystencję ciasta. 

Każde ciasto z dodatkiem proszku do pieczenia należy wkładać do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Podczas pieczenia proszek ulega rozkładowi i wydziela się duża objętość gazów. Dzięki temu ciasto rośnie. Jeżeli temperatura od razu jest wysoka, pęcherzyki gazu zostają “zamknięte” w środku ciasta i w efekcie jest ono pulchne. W przypadku zbyt niskiej temperatury wydzielone gazy “uciekną” i powstanie zakalec.