kruche ciastka z czekoladą

Kruche ciastka z czekoladą podobno jako pierwsza upiekła właścicielka gospody Toll House Inn w Massachusetts – Ruth Graves Wakefield. Szybko stały się one tak popularne, że przepis na ‘Toll House Cookies’ można było znaleźć w gazetach. Ruth rozpoczęła współpracę z firmą Nestlé i na dodatek wydała swoją własną książkę kucharską. Idealnie kruche ciastka czekoladą deserową bez wątpienia przypadną do gustu każdemu łasuchowi. Są pyszne, a co więcej – bajecznie proste i szybkie w przygotowaniu.
Składniki
- 180 g mąki pszennej typ 500,
- 10 g proszku do pieczenia,
- 130 g miękkiego masła,
- 50 g cukru kryształu,
- 1 jajko,
- 100 g chipsów czekoladowych
informacje
Podana ilość składników pozwala na upieczenie około 20 ciasteczek o średnicy mniej-więcej 6 cm.
trudność wykonania
UWAGI
Po pierwsze masło powinno być wyciągnięte odpowiednio wcześniej z lodówki. Ma być na tyle miękkie, aby bez problemu dało się odkształcić je, naciskając palcem.
Zamiast chipsów czekoladowych możesz użyć zwykłej czekolady, pokrojonej w drobną kostkę.
Ciastka zawierają proszek do pieczenia, dlatego trzeba wstawić je do rozgrzanego piekarnika.
O przygotowywaniu ciasta kruchego możesz przeczytać tutaj.


wykonanie
Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj – ręcznie łyżką lub za pomocą odpowiedniego mieszadła robota kuchennego. Masa powinna być jednolita. Nie wymaga długiego mieszania.
Za pomocą dwóch łyżek formuj ciastka. Jedną nabieraj masę z miski, drugą zbieraj nadmiar. Łyżki najlepiej jest moczyć w szklance z wodą przed tworzeniem każdego ciastka – dzięki temu ciasto nie przylepia się do nich.
Uformowane ciastka z czekoladą układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz w 160°C (z grzaniem od góry i dołu oraz termoobiegiem) przez około 15 – 20 minut, aż lekko się zarumienią.



